Teknoloji Çağında Gerçek Hayata Adapte Olmak

Teknoloji Çağında Gerçek Hayata Adapte Olmak

Teknoloji Çağında Gerçek Hayata Adapte Olmak

 

Bugün günümüzün en belirgin problemlerinden biri haline gelen “gerçek yaşamak” kavramından bahsedeceğiz. Öncelikle nedir “gerçek yaşamak”?

 

Gerçek yaşamak; hayatı olağan haliyle, doğal ve akışında, gerçek his ve duygularla yaşamak, olayları bu seyirle karşılamak. Peki günümüzde bu yaşam nasıl yaşanıyor? İnsanları memnun etme kaygısıyla bezenmiş, his ve duygudan uzak, mekanikleşmiş davranış örüntülerinden oluşan göstermelik tepkilerden oluşan ve toplum baskısıyla oluşturulmuş hareketlerin sergilendiği vitrinlerde yaşanıyor.

Peki bu yaşantı ne oldu da başladı? Hayatımızda bu denli göze batar hale gelene kadar neleri yitirdik? O bahsedilen 90’larda sokakta bilye oynayan çocuklar, komşusunun derdini gözeten o ev kadınları veya çocuklarıyla top oynayan o babalar nereye gittiler? Aslında hepsi hala burada. Sadece ilgi alanları ve sevgiyi yansıtış biçimleri değişti. Teknolojinin içine doğan toplum teknolojiyi o kadar benimsedi ki hayatları telefon, televizyon, bilgisayar üçlüsünde döngü haline geldi. Bu döngüde olmayanlar var mı? Pek tabii var. Ama bir elin sayısını geçmeyecek kadar az. İşin garibi garipsenenler de onlar.

İnsanlar bu düzene o kadar alıştı ve benimsediler ki telefonunu kaybeden birisi bir organını kaybetmişçesine derin tedirginlikler yaşamaya başladı. Bu da gösterilmeyen her şeyin bir hiç olduğuna inandırdı bizi. Anneler kamera açmadan çocuklarıyla oynayamaz oldu mesela. Arkadaşlar story atmadan kahve içemez oldu. En edebi insanlar bile kitabı bırakıp videolar çekmeye başladılar. Şimdi diyeceksiniz ki “E çağa ayak uydurmak da zeka işi” size cevabım ise pek tabii. Ama kaçımız bu yaşantıdan ötürü “gerçekten” mutlu? Kaçımız “gerçekten” hisleriyle, içinden geldiği için bir şeyler yapıyor? Yoksa her şey kurmacadan ibaret mi olmaya başladı? Sanal oyunlar, sanal arkadaşlıklar, sanal hayatlar..

Sanki elektriğimiz gitse bitkisel hayata geçecek gibiyiz. Ve en garibi bizi bu elektrikli yatağa bağımlı hale getiren de o elektrik. Ama bunu göremeyecek kadar elektrikliyiz.

Kendinizi topraklamayı unutmayın.

Keyifli haftalar. 

Benzer Haberler